2009. január 12., hétfő

Adalékok a medikalizációhoz: Powick - az LSD kórház



Az ötvenes években a fenti képen látható, és azóta már bezárt intézetben, az angliai Powick Asylumban Ronald Sandison vezetésével neurotikus betegeket ápoltak, és gyógyítottak LSD-vel. A terápia neve pszichedelikus, azaz "szellemnyitó" kezelés volt. Az intézet a 19. szd-ban valójában úgy működött, mint manapság a elmegyógyintézetszerű börtönök. Akkoriban a betegek az ágyakhoz voltak kötözve, és akár négyéves gyermekeket is elhelyezhettek az intézetben. A legtöbb akkori beteg ön- vagy közveszélyes volt, és nagyon magas volt az intézetben a halálozási ráta.

Hetven évvel később Sandison az egyik udvaron új szárnyat építettett, ahol több tucat embert kezelt kísérleti jelleggel LSD-vel. Nemcsak az LSD-t használták fel ilyen kísérletekre a mai illegális drogok közül, hanem a Magic Mushroom hatóanyagát, a psylocibint, a Peyotl kaktusz hatóanyagát, a Meszkalint, de az MDMA-is, azaz az ex tablettát. Az LSD terápiák sikerrel jártak, a drog ugyanis növelte a képzelőerőt (imagináció), ami javított a neurotikus személyek kedélyállapotán.

Ha a már bezárt intézetet megnézzük, rájöhetünk, hogy a külső jellegeit tekintve úgy néz ki, mint egy börtön, sőt hazánkban és jó néhány kelet-európai országban igen jó börtönépület lenne. Természetesen az ilyen, és a hasonló intézetek rendre szolgálták és szolgálják a gyógyszergyárak kísérletezési kedvét szerte a világban.

Nincsenek megjegyzések: